ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΤΕΚΝΟΥ

Posted by ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΜΠΟΥΡΑ on 4:14 π.μ. with No comments

H αποποίηση κληρονομίας ανηλίκου τέκνου αποτελεί ζήτημα που πολλές φορές δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες, καθ’ όσον οι τελευταίοι, εσφαλμένως θεωρούν ότι όσο ο κληρονόμος είναι ανήλικος, δεν κληρονομεί χρέη και οφειλές του κληρονομουμένου, με αποτέλεσμα να μην προβαίνουν σε έγκαιρη αποποίηση αυτής.

Κρίνεται πάντα σκόπιμο, όταν επέρχεται θάνατος ενός φυσικού προσώπου, να συμβουλεύονται οι κληρονόμοι του έμπειρο νομικό, προκειμένου να αποφεύγουν χρονοβόρες και δαπανηρές διαδικασίες, καθ’ όσον και επιζήμιες νόμιμες συνέπειες.

Ειδικότερα, όταν ο κληρονόμος του θανόντος είναι ανήλικος και εφ’ όσον η κληρονομία αποτελείται από χρέη, ώστε το συμφέρον του ανηλίκου είναι να τα αποποιηθεί, τότε πρέπει οι γονείς αυτού, ως ασκούντες τη γονική μέριμνα, να αιτηθούν και να λάβουν δικαστική άδεια προς αποποίηση της κληρονομίας για λογαριασμό του από το αρμόδιο Ειρηνοδικείο.

Η προθεσμία για την αποποίηση του ανηλίκου είναι σύμφωνα με το αρ. 1847ΑΚ τετράμηνη και άρχεται από τότε που οι γονείς του κληρονόμου έμαθαν την επαγωγή της και τον λόγο της (στην εξ αδιαθέτου επαγωγή), ενώ όταν υπάρχει διαθήκη, η προθεσμία αρχίζει μετά τη δημοσίευσή της.
Εντός της ως άνω 4μηνης προθεσμίας, οι γονείς του ανηλίκου είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν αίτηση για λήψη άδειας αποποίησης από το αρμόδιο Ειρηνοδικείο, ενώ για όσο χρόνο διαρκεί η διαδικασία εκδίκασης και δημοσίευσης της δικαστικής αποφάσεως, η ως άνω προθεσμία αναστέλλεται για λόγους ανωτέρας βίας.

Εάν παρέλθει άπρακτη η τετράμηνη προθεσμία, τότε η κληρονομία περιέρχεται κανονικά στο ανήλικο τέκνο και δεν υπάρχει δυνατότητα μεταγενέστερης αποποίησεως αυτής, γεγονός που δυσχεραίνει σημαντικά τη νομική  και περιουσιακή κατάσταση του κληρονομουμένου.

Στην ως άνω περίπτωση, ο ανήλικος κληρονομεί εκ του νόμου με το ευεργέτημα της απογραφής, το οποίο σημαίνει ότι δεν ευθύνεται με τη δική του περιουσία για τα χρέη της κληρονομίας, τα οποία μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο από την κληρονομιαία περιουσία. Εν προκειμένω, ο κληρονόμος οφείλει να συντάξει την απογραφή της κληρονομιαίας περιουσίας, εντός ενός έτους από τότε που θα αποκτήσει πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα, όταν δηλαδή ενηλικιωθεί, αλλιώς χάνει το ευεργέτημα και περιέρχεται στο πρόσωπό του το σύνολο της κληρονομίας.